سبزی شاهی

سبزی شاهی

سبزی شاهی

سبزی تره تیزک یا شاهی

سبزی شاهی گیاهی است که در زبان عربی عصاب یا شیطرج ، در زبان انگلیسی Garden Cress ، در طب قدیم رشاد و در زبان فارسی تره تیزه یا تره تندک نیز نامیده می شود .

سبزی شاهی یکی از انواع سبزی خوردن می باشد که به دو صورت خام و پخته مورد مصرف قرار می گیرد .

این گیاه یک ساله و علفی بوده و از زمان قدیم به دلیل دارا بودن مقادیر فراوان ویتامین ث برای درمان سرماخوردگی به کار می رفته است .

شاهی به صورت خام برای طعم دادن به غذا و به صورت دم کرده نیز به کار می رود .

دانه ، گل ، برگ و میوه شاهی برای ساختن گیاهان دارویی مورد استفاده قار می گیرد و از مهم ترین بخش های این گیاه به شمار می آیند .

به اعتقاد علمای طب سنتی شاهی یا تره تیزک طبیعتی گرم و نسبتا خشک دارد و برای انسداد مجاری طحال و کبد ، تصفیه کننده ، خرد کردن سنگ مثانه و باز نمودن گرفتگی ها ، تقویت کننده باه ، هضم غذا ، تولید اسپرم ، کاهش نفخ ، مدر بول و محرک جنسی در بانوان بسیار مفید است .

 

 

سبزی شاهی

 

تاریخچه تره تیزک ( سبزی شاهی )

سابقه کشت تره تیزک یا شاهی به حدود ۲۰۰۰ سال قبل بر می گردد و آن را بومی اروپا یا غرب آسیا و به احتمال قوی ایران شناسایی کرده اند .

 

سبزی شاهی

 

مشخصات ظاهری تره تیزک ( سبزی شاهی )

گیاهی یک ساله دارای برگ هایی بدون دندانه و کرک به رنگ سبز روشن می باشد . اندازه بوته شاهی حدود ۳۰ تا ۵۰ سانتی متر است .گل های تره تیزک به رنگ سفید یا صورتی روشن می باشد . برگ ها و ساقه های جوان این گیاه دارای طعم تند و مطبوعی است .

 

ارزش های غذایی تره تیزک ( شاهی )

سبزی شاهی یا تره تیزک دارای مقادیر فراوان آب ، پروتئین ، چربی ، هیدرات های کربن ، فسفر ، منیزیم ، منگنز ، کلسیم ، سدیم ، آهن ، پتاسیم ، ویتامین A ، ویتامین C ، ویتامین E و K ، ویتامین B6 ، نیاسین ، تیامین و رایبوفلاوین می باشد .

سبزی تره تیزک دارای یک اسانس روغنی، سیناپیک اسید ، الکالوئید ، کولین اتر می باشد . تخم تره تیزک دارای روغن نیم خشک می باشد و لعاب آن از لحاظ خواص می تواند جانشین کتیرا و صمغ عربی گردد .

ادامه دارد …

نظر دهید

X
نوین وب ساز نوین وب ساز نوین وب ساز یو اس ای لاتاری