سبزی ترخون ( قسمت دوم )

سبزی ترخون ( قسمت دوم )

سبزی ترخون ( قسمت دوم )

نیازهای اکولوژی سبزی ترخون

ترخون در مناطقی با آب و هوای گرم و آفتابی کشت می گردد . ترخون می تواند درجه حرارت های پایین را به راحتی تحمل کند . برای مثال دمای ۱۵- درجه را بدون هیچ مشکلی تحمل می نماید .

سبزی ترخون در زمان رویش خود به مقدار زیادی آب نیاز دارد به همین دلیل این گیاه در زمین های غنی از آب کشت می گردد .

آبیاری ترخون در زمان شکل گیری شکوفه ها و پس از برداشت محصول بسیار ضروری می باشد .

خاک هایی با بافت متوسط مانند خاک های رسی و شنی با ضخامت زیاد برای کشت ترخون مناسب می باشد .

 

سبزی ترخون

نوع کاشت سبزی ترخون

ابتدای بهار برای تکثیر ترخون از طریق قلمه های ساقه ای و پا جوش زمان مناسبی می باشد و در فصل پاییز تکثیر ترخون از روش تقسیم ریشه مناسب است .
تکثیر و کاشت ترخون به صورت رویشی از طریق روش های زیر امکان پذیر است . برای آشنای با آنها با ما همراه باشید :

• قلمه ساقه ای : بعد از جدا نمودن ساقه های جوان و سبز از پایه مادری آنان را در زمینی که موردنظر است می کارند . البته تکثیر ترخون از طریق این روش مناسب و متدوال نیست .

• پا جوش : پیرامون پایه های مادری ۳ الی ۴ ساله پاجوش های زیدپادی از رویش استلونها به وجود می آید که هرپاجوش از ساقه کوتاه و ریشه مناسبی برخوردار است . در اواخر پاییز و یا اوایل بهار اگر اطراف گیاهان را به ضخامت ۴ تا ۵ سانتی متر با خاک نرم بپوشانیم ، می توانیم پاجوش های بیشتری تولید کنیم .
در روش پاجوش خاک اطراف گیاهان را در خرداد ماه کنار زده و پاجوش ها را جدا نموده و آنها را در زمین اصلی کشت می نمایند . بهتر است بیش از ۱۰ تا ۲۰ پاجوش از گیاه مادر جدا نگردد ، زیرا ممکن است پایه مادری خشک شود . بعد از انتقال پاجوش ها به زمین اصلی باید سریعا گیاهان آبیاری شوند .

• تقسیم ریشه : از این روش در بسیاری از کشورها برای کاشت و تکثیر ترخون استفاده می گردد . پایه های مادری ۳ تا ۴ ساله سالم و عاری از آلودگی قارچی و … را از خاک خارج نموده و ریشه را به ۵ تا ۱۰ قطعه تقسیم می کنند .

هریک از قطعات حداقل باید ۱ تا ۲ جوانه رویشی دارا باشد ، سپس آن ها را در عمق ۱۰ الی ۱۵ سانتی متری در زمین اصلی می کارند . برای هر هکتار زمین ۳۵ تا ۴۰ هزار پونه موردنیاز است .

سبزی ترخون را یک تا دوبار می توان برداشت نمود . نخستین برداشت در مرحله گل دهی می باشد . در اوایل تابستان ، حدود تیر ماه برای برداشت زمان بسیار مناسبی است . اواخر شهریور تا قبل از شروع سرما دومین برداشت را می توان انجام داد .

چنانچه از پیکر رویشی گیاه به عنوان سبزی یا ادویه استفاده کنند به عبارتی هدف استفاده از اسانس گیاه نباشد ، می توان سه بار در سال محصول ترخون را برداشت نمود. پس از انجام برداشت محصول اندام های جمع شده را خشک می کنند و از آنها اسانس به دست می آورند .

ادامه دارد …

نظر دهید

X
نوین وب ساز نوین وب ساز نوین وب ساز یو اس ای لاتاری