سبزی گشنیز را بشناسیم

سبزی گشنیز را بشناسیم

سبزی گشنیز را بشناسیم

تاریخچه سبزی گشنیز

این گیاه در زبان فارسی «گشنیز»، انگلیسی «Coriander» و عربی «جلجلای» یا «کزره» نام دارد.

زادگاه اصلی سبزی گشنیز هند و قسمت های شرقی مدیترانه است. سبزی گشنیز در مصر باستان نیز شناخته شده به عنوان تزئین قربانی و مصارف دارویی نیز کاربرد داشته است.

تخم گشنیز در کنار مجسمه های مومیایی شده در مقبره های فراعنه قدیم مصر، یافت شده و این نشان می دهد که مصری ها در گذشته تخم گشنیز را مقدس می دانستند.

هندیان باستان نیز هنگام خواندن دعا برای خدایان خویش از گشنیز استفاده می کردند.

قوم بنی اسرائیل در زمان مهاجرت گروهی از گشنیز تغذیه می کردند و آن را غذای آسمانی می پنداشتند.

در یونان بقراط حکیم، به علت خواص گشنیز از جمله درمان صرع، تشنج، کاهش دردهای رحم و معده، تقویت نطفه برای جفت گیری از این گیاه سودند استفاده می نمود.

زکریای رازی دانشمند و پزشک مشهور ایرانی، برای برطرف کردن مستی و آرامش سردرد گشنیز را تجویز می کردند.

سبزی گشنیز

مشخصات ظاهری

گشنیز گیاهی علفی و یکساله است که ارتفاع آن غالبا از ۳۰ تا ۶۰ سانتی متر است و گاهی تا ۸۰ سانتی متر نیز می رسد، ساقه های آن راست، شفاف و اندکی شیادار بوده و برگ ها به دو گونه است آنهایی که در قاعده ساقه هستند دندانه دار، آنهایی هم که در طول ساقه قرار دارند باریک و نخی شکل می باشند. در انتهای شاخه ها نیز گل های سفید و یا صورتی به شکل چتر مرکب قرار دارند.

نوع کاشت

گشنیز به مقدار زیادی نور برای رویش و رشد احتیاج دارد اما بذرها بعد از رویش توانایی تحمل سرما را تا ۱۰- درجه سانتیگراد را نیز دارند.

بهترین نوع خاک برای پرورش گشنیز خاک هایی با بافت لومی بوده و میزان مناسب PH خاک برای گشنیز ۹/۴ تا ۲/۸ است.

زمان مناسب برای کاشت گشنیز نیز بستگی به شرایط اقلیمی محل رویش دارد با این حال معمولا گشنیز را بهاره یا پاییزه کشت می کنند. در کشت بهاره بهترین زمان برای کاشت، اوایل فرودین ماه می باشد و برای کشت پاییزه نیز اواسط مهر تا آبان مناسب است.

میزان مناسب بذر ۱۶ الی ۲۰ کیلوگرم در هکتار بوده و عمق مناسب بذر هنگام کاشت ۴ الی ۵ سانتی متر است.

برای کاشت گشنیز هم دو روش وجود دارد. روش دست پاش که در آن بذرها را با خاک نرم مخلوط کرده و روی زمین می پاشند، روش ردیف کار که در آن از ردیف کار غلات استفاده نموده و بذر را در ردیف های مورد نظر می کارند سپس آبیاری بذرها را به طور مطلوب انجام می شود تا شرایط برای جوانه زنی و رشد گشنیز مهیا گردد.

گشنیز و ارزش های غذایی آن

گشنیز سرشار از ویتامین A ، ویتامین C، ویتامین B6، آهن، منیزیم، پتاسیم، سلولز، کلسیم و مواد چرب گشنیز مرکب از اسید اولئیک، اسید پالمتیک، اسید پتروسه و اسید لینولئیک می باشد.

فواید گشنیز

سبزی گشنیز برای بهبود عملکرد دستگاه گوارش و هضم غذا همچنین برای معده بسیار مفید است و استفاده از آن باعث دفع سرب و آلومینیوم می شود.

گشنیز خاصیت هایی از قبیل: ضدنفخ، ضد التهاب، اشتهاآوری، مقابله با باکتری سالمونیا، بهبود عملکرد کبد و محافظت در برابر عفونت های دستگاه ادراری دارد.

سبزی گشنیز با ترشح انسولین در بدن سبب کاهش قندخون می شود و گیاهی ضد دیابت شناخته شده است.

گشنیز درد صفرا را تسکین می بخشد و از ترش شدن غذا در معده جلوگیری می کند همچنین برای درمان خفقان و وسواس نیز بسیار کارامد است.

با استفاده از دم کرده تخم گشنیز می توان مانع سیلان منی شد و برای خانم هایی که در زمان عادت ماهیانه خون ریزی شدید دارند، جوشاندن ۶ گرم دانه گشنیز در ۵۰۰ میلی گرم آب، افزودن مقداری شکر و استفاده به صورت گرم بسیار مفید است.

سبزی گشنیز باعث درمان جوش های دهان و همچنین کاهش درد دهان می شود.

فواید مهم گشنیز

برای درمان سرماخوردگی و برطرف کردن تب کافی ست یک سوپ رقیقی با مرغ و گشنیز تازه بپزید و پس از چندبار مصرف، روند بهبود را مشاهده کنید.

مصرف ۲ الی ۵ گرم تخم بو داده گشنیز همراه با غذا برای تقویت معده، هضم غذا، ضدعفونی کردن روده مفید بوده و همچنین خاصیت کرم کشی دارد.

خوردن گشنیز برای کاهش نعوظ مزاحم و نیروی جنسی بسیار تاثیرگذار است.

مصرف تخم گشنیز پودر شده همراه با عسل برای تقویت بدن مفید است.

تخم گشنیز دارای خاصیت نشاط آور، نیرو دهنده قلب، ادرارآور، افزایش شیر مادران شیرده، کاهش دندان درد، هاضم غذا و بادشکن است.

تخم گشنیز میکروب کشی بسیار قوی است لذا خوردن جوشانده یا تخم گشنیز بو داده برای برطرف شدن اسهال خونی و بیماری های عفونی روده مانند تب تیفوئید مفید است.

۱۰ الی ۳۰ گرم تخم گشنیز را در یک لیتر آب دم کرده و بنوشید، این جوشانده برای نرم کردن سینه بسیار موثر است.

عرق گشنیز دارای فوایدی از قبیل: درمان و رفع جوش های صورت، کاهش فشار خون، ضد نفخ، ضد باکتری، درمان بواسیر، اسیداوریک، دیابت و خون ریزی داخلی، تقویت حافظه می باشد.

علاوه بر اینها آشامیدن عرق گشنیز موجب افزایش اشتها، تقویت قلب، روده، مغز و کبد می شود همچنین سوزش زبان را برطرف می کند.

نوشیدن روزانه دو فنجان عرق گشنیز در صبح و عصر سبب رفع خستگی و تقویت اعصاب می‎شود.

ادامه فواید مهم

برای کاهش شب کوری آب گشنیز را با گلاب مخلوط نموده و روی چشم بمالید.

برای درمان ورم رگ بیضه گشنیز تازه را به همراه عسل و روغن زیتون مخلوط کرده و مانند مرهم استفاده نمایید.

جهت برطرف شدن خارش چشم یک قطره آب گشنیز را در چشم با احتیاط بچکانید.

جهت درمان غلظت خون از جوشانده تخم گشنیز استفاده کنید.

برای کنترل اوره خون یک قاشق چای خوری تخم گشنیز را با یک سوم استکان آبغوره بخیسانید سپس همراه با آب میل کنید.

 جوشانده تخم گشنیز برای درمان غلظت خون بسیار موثر است.

جهت رفع خارش بدن، رحم و مقعد آب گشنیز را با آرد به صورت مرهم روی محل موردنظر قرار دهید.

برای برطرف شدن بواسیر ۱۰ گرم تخم گشنیز را بو داده تا قهوه ای شود سپس آن را پودر کرده و با مقداری سرکه مخلوط نمایید و چند روز به طور مرتب از آن بنوشید.

برای تقویت حافظه ۱۵ گرم تخم شنبلیله را به همراه ۱۵ گرم تخم گشنیز بکوبید و با عسل مخلوط نمایید و هر روز صبح یک قاشق میل کنید.

متخصصان تغذیه و علوم پزشکی کانادا در تحقیقات خود به این نتیجه رسیده اند که ترکیب ۱ یا ۲ قاشق چای خوری آب گشنیز با شیر تازه برای جلوگیری از حالت تهوع و اسهال خونی بسیار مفید می باشد. همچنین گشنیز خشک به تنهایی برای درمان اسهال موثر است.

سبزی گشنیز
سبزی گشنيز

گشنیز و ماسک های زیبایی پوست

استفاده از سبزی گشنیز به عنوان ماسک برای شادابی و درخشانی پوست بسیار موثر است. کافی ست تنها یک بار این ماسک ها را امتحان کنید تا نتیجه معجزه آسای آن را شاهد باشید.

ماسک گشنیز و عسل

مواد لازم

گشنیز تازه               نصف فنجان

عسل                      ۱ قاشق چای خوری

پودر برنج قهوه ای      ۱ قاشق غذا خوری

صابون مایع              ۱ قاشق چای خوری

طرز تهیه

سبزی گشنیز تازه را در غذاساز ریخته و مقداری آب به آن افزوده و اجازه دهید تا نرم شود (ابتدا ۲ قاشق غذاخوری آب بریزید اگر بیشتر نیاز بود مجدد آب اضافه کنید) حالا پوره گشنیز به دست آمده را با عسل، صابون مایع و پودر برنج قهوه ای در یک ظرف مخلوط نمایید.

روزانه صورت خود را با این ماسک خانگی بشویید. این ماسک برای انواع پوست مفید بوده و می‌توان آن را تا یک هفته درون یخچال نگهداری نمود.

در دستور ان ماسک پودر برنج قهوه ای به آرامی سلول های مرده لایه برداری می کند، عسل به لطافت و نرمی پوست و گشنیز تازه نیز به درخشان شدن پوست کمک می کند.

گشنیز و ماسک رفع جوش سرسیاه

آب سبزی گشنیز را با پودر زردچوبه مخلوط نموده و روی موضع موردنظر قرار دهید. این ماسک به رفع جوش های پوستی و جوش های سرسیاه کمک می کند.

گشنیز و ماسک ضد چروک پوست صورت

تخم گشنیز               ۱۰ گرم

اسطوخودوس            ۱۰ گرم

عسل                      ۴ قاشق غذاخوری

آب                         ۱۵۰ سی سی

روغن زیتون              ۱ قاشق غذاخوری

تخم گشنیز و اسطوخودوس را در آب ریخته و ۱۵ دقیقه دم کنید سپس محلول را صاف نموده و با عسل مخلوط کرده و روغن زیتون را به آن اضافه کنید. این ماسک را روی صورت خود بمالید.

نظر دهید

X