سبزی شنبلیله

سبزی شنبلیله

سبزی شنبلیله

تاریخچه سبزی شنبلیله

سبزی شنبلیله در زبان فارسی «شنبلیله – خلبه»، انگلیسی «fenugreek» و به عربی «حلبه» نامیده می شود.

سبزی شنبلیله از گیاهان کهن است و بنا به روایت تاریخ انتشار گیاهان، شنبلیله از غرب آسیا و ایران برخاسته و به مناطق دیگر دنیا برده شده است.

این گیاه مصارف پزشکی داشته به گونه ای که در کاغذ نوشته هایی که از قبورکهن مصریان به دست آمده چنین برمی آید که شنبلیله در زمان قبل از میلاد مسیح برای درمان و کاهش تب همچنین غذا مصرف می شده است و در دربار فراعنه مصر ار جایگاه ویژه ای برخوردار بوده است.

سبزی شنبلیله را گیاه اقبال می نامیدند، در هند، چین و نزد اعراب دانه های شنبلیله بسیار گرانبها بوده است. کشت شنبلیله در قرن هشتم و نهم بعد از میلاد مسیح رایج شده و گسترش یافت.

در اروپای غربی و مرکزی نیز مانند دیگر گیاهان طبی در صومعه ها مورد استفاده واقع می‌شده است. در اولین نسخه های خطی قرون وسطی، سبزی شنبلیله را به مقدار زیاد بر ضد بیماری ها تجویز کرده اند.

در طب سنتی گذشته نیز رومی ها، مصری ها و دانشمندان طب سنتی ایران در طب گیاهی تخم شنبلیله را به کار می برده اند.

مشخصات ظاهری سبزی شنبلیله

شنبلیله گیاهی علفی و یکساله به طول ۱۰ تا ۵۰ سانتی متر است با برگ های بیضی شکل و نوک مدور که نیمی از انتهای برگچه هایش دندانه دار هستند و از یک نقطه منشعب شده اند.

گل های شنبلیله منفرد هستند و رنگ آن ها زرد روشن و گاهی نیز بنفش مایل به سفید است. شنبلیله در بسیاری از نقاط ایران کشت می شود و به عنوان سبزی در بسیاری از غذاها، یا به صورت سبزی خشک مانند ادویه بسیار کاربرد دارد.

سبزی شنبلیله
سبزي شنبلیله

نوع کاشت سبزی شنبلیله

شنبلیله در طی زمان رویش خود به هوای گرم نیازمند است و برای کشت انبوه این گیاه باید از خاک های آهکی، غنی از مواد و عناصر غذایی استفاده نمود گرچه شبلیله در خاک های شنی و فقیر هم رشد می کند.

در اواخر زمستان خاک را برای کشت شنبلیله شخم متوسطی زده و آماده سازی می کنند.

اوایل فروردین ماه برای کشت مستقیم بذر در زمین اصلی زمان مناسبی می باشد. بذرها را در ردیف هایی به فاصله ی ۲۵ سانتی متری می کارند و عمق بذر نیز باید ۱ الی ۵/۱ سانتی متر باشد.

سپس زمین را باید به میزان کافی آبیاری نمود تا شرایط برای جوانه زنی مهیا گردد. به طور میانگین برای هر هکتار زمین ۲۰ الی ۲۵ کیلوگرم بذر شنبلیله مرغوب مورد نیاز است.

سبزی شنبلیله و ارزش های غذایی آن

سبزی شنبلیله سرشار از مواد قندی، آلکالوئید، تری گونلین، دیوسژنین، ژنتیانین، کارپائین، یوکاژتین، کومارینی، نشاسته، ویتامین A، ویتامین C، مواد فیبری، کلسیم، آهن، روغن ثابت می باشد.

شنبلیله
شنبلیله

فواید سبزی شنبلیله

مصرف شنبلیله سبب درمان سوختگی، التهاب، زخم معده، جوش ها و اگزما، کاهش قندخون، کاهش کلسترول خون، کاهش ورم، ضد میکروب، تقویت کننده قلب، ادرار آور، افزایش دهنده شیر و ملین است.

شنبلیله ورم های سخت و بلغمی را از بین می برد.

شستن سر با شنبلیله باعث می شود تا شوره ها از بین برود.

شنبلیله را آب پز کنید عصاره آن نقطه سرخ چشم را برطرف کرده و چنانچه بر چشم بمالید مواد غلیظ را که باعث آماس چشم می شوند را از بین می برد.

شنبلیله صدا را صاف و سینه و گلو را نرم می کند.

ترکیب شنبلیله با روغن گل داروی قرحه است.

شنبلیله آب پز به همراه سرکه برای قرحه معده و ضعف معده بسیار موثر است.

شنبلیله جهت درمان درد کرم، کبد، برودت مثانه و قطره قطره ادرار کردن سودمند است.

شنبلیله را دم کرده و در آن بشینید این کار برای تسهیل در زایمان، تنقیه رحم، نرم کردن سفتی رحم و باز کردن دهانه آن موثر است.

شست و شو دادن سر با آب دم کرده آن برای مجعد شدن موی سر و از بین رفتن خارش سر مفید است.

ترکیب دم کرده شنبلیه با عسل برای تسهیل دفع خلط های حبس شده در سینه، تنگی نفس، سرفه، بواسیر، ورم های داخلی، بادشکن مفید است.

خوردن تخم شنبلیله اثری مانند هورمون اکسی توسین بر روی رحم و پستان زنان دارد و ترشح و دفع شیر را تحریک کرده در نتیجه برای تحریک زایمان و دفع جفت مفید است.

ادامه خواص سبزی شنبلیله

برای پرپشتی موی سر نوزاد بهتر است در دوران بارداری مادر از سه ماهگی هر روز شنبلیله خام را با ساقه بخورد.

برای درمان فشار خون هر روز صبح ۲ مثقال شنبلیله خشک را دم کرده و آب صاف کرده آن را به صورت ناشتا بنوشید، این کار همچنین برای جلوگیری خون ریزی شدید قاعدگی در بانوان مفید است.

برای رفع جوش های غرور جوانی و زیبایی پوست صورت، هرشب آب تازه شنبلیله را به صورت خود بمالید. همچنین این کار برای رفع ترک خوردگی ها از سرمازدگی و رفع به مرور جای ماه گرفتگی مفید است.

برای تسکین درد نقرس آب تازه شنبلیله را با کلم ترکیب کرده وبر موضع موردنظر بگذارید.

شنبلیله داروی مفیدی برای کنترل بیماری سل استخوانی اطفال است. برای مشکلاتی که بدن به منابع فسفردار و آهن دار احتیاج دارد مصرف شنبلیله در بیماری های نرمی استخوان، سل ریوی، سل استخوانی و قند بسیار موثر است.

دانه سبزی شنبلیله بر روی سیستم گوارشی تاثیر مثبت گذاشته و مواد سمی را از بدن برداشته و سیستم گوارشی را پالایش نموده و در نهایت هضم غذا را تسهیل می نماید.

تخم شنبلیله را پودر کرده و مصرف کنید این کار سبب می شود دانه های شنبلیله از دیواره معده محافظت کرده در نتیجه از زخم معده جلوگیری نماید. برای درمان رفلکس مری و رفع سوزش سر دل نیز بسیار موثر است.

نظر دهید

X
نوین وب ساز نوین وب ساز نوین وب ساز یو اس ای لاتاری