سبزی جعفری

سبزی جعفری

سبزی جعفری

این گیاه (سبزی جعفری) در زبان فارسی «جعفری»، نام انگلیسی آن «parsley» و در زبان عربی «مقدونس رومی» نام دارد.

جعفری ابتدا در کرانه های دریای مدیترانه مانند الجزایر، تونس و ایتالیا پیدا شد. این گیاه بیش از ۲۰۰۰ سال در مناطق دیگر کشت می شود و نزد یونانیان بسیار محبوب است به گونه ای که در مراسم های مختلف از جعفری استفاده های خاصی می کنند.

سبزی جعفری گیاهی با طبیعت نسبتا گرم، بسیار مغذی دارای آنتی اکسیدان و ویتامین های فراوان بوده و برای رشد به نور خورشید و رطوبت کافی نیازمند است.

مشخصات ظاهری جعفری

سبزی جعفری گیاهی ۲ ساله، دارای ریشه راست است که ارتفاع آن از ۳۰ سانتی متر تا یک متر و به رنگ سبز مایل به زرد می باشد.

سبزی جعفری به صورت وحشی می روید و در برخی نواحی پرورش می‌یابد. برگهایش شفاف به رنگ سبزه تیره است و بریدگی هایی به شکل مثلث یا لوزی با تقسیمات فرعی دارد.

جعفری دارای ریشه ای نازک، معمولی ولی محکم است که در تغذیه از آن استفاده نمی‎شود.

سبزی جعفری
سبزي جعفري

نوع کاشت

کشت جعفری در انواع اقلیم های آب و هوایی امکان پذیر بوده ولی در آب و هوای خشک نتیجه بهتری می دهد. جعفری گیاهی سایه دوست است در مقابل خشکی حساس اما در برابر سرما مقاوم است.

زمین مناسب برای کشت جعفری باید نرم و مرطوب و دارای مواد غذایی کافی باشد.

زمان مناسب برای کاشتن سبزی جعفری در مناطق معتدل در بهار و گاهی نیز در پاییز می باشد.

جعفری را باید در ردیف هایی به فاصله ۱۵ الی ۲۰ سانتی متری کاشته شود و فاصله میان ردیف ها نیز حدود ۲۵ سانتی متر باشد.

جعفری را از طریق کاشت دانه تکثیر می کنند. عمق کاشت حدود ۲ الی۳ سانتی متر است.

عمق کاشت ۲ تا ۳ سانتی متر است. بذر گیاه را از اسفند تا فروردین در ردیفهایی به فاصله ۱۵ تا ۲۵ سانتی متر روی ردیف می کارند فاصله بین ردیف ها در کشت های مکانیزه ۲۵ سانتی متر است.

بخاطر ظرافت بذرها و طولانی بودن مدت جوانه زدن آنها (حدود ۳ هفته) در هر هکتار ۴ کیلوگرم بذر مخلوط به آن می افزایند.

جعفری و ارزش های غذایی آن

جعفری سرشار از مواد مغذی بسیاری از قبیل: ویتامین A، ویتامینC، ویتامین E، ویتامین K، ویتامین B6، ویتامین B12، نیاسین، آهن، کلسیم، منیزیم، فسفر، منگنز، پتاسیم، مس، روی، کربوهیدرات، پروتئین و چربی می‎باشد.

فواید جعفری

به دلیل وجود مقادیر زیادی از مواد مغذی در سبزی جعفری، این گیاه تاثیر مثبتی بر بدن انسان داشته، برای سلامتی بسیار مفید است و فواید درمانی فراوانی دارد که به شرح زیر می باشد:

  • جعفری سبب تقویت سیستم ایمنی بدن می شود
  • وجود مواد معدنی، انواع ویتامین ها و آنتی اکسیدان های موجود در جعفری نقش زیادی در تقویت ایمنی بدن ایفا می کند. کلروفیل دارای خاصیت ضدقارچ و ضد باکتریایی است به همین سبب سبزی جعفری نیز خواص آنتی باکتریایی دارد.
  • جعفری منبع خوب کلسیم است بدین سبب از پوکی استخوان جلوگیری می کند.
  • جعفری خاصیت ادرارآور دارد و برای دفع سنگ کلیه و سنگ کیسه صفرا مفید است.
  • جعفری برای کنترل دیابت موثر است و این امر با آزمایش های صورت گرفته در ترکیه از لحاظ علمی تایید شده است.
  • جعفری برای کبودی، گزش حشرات و زبری پوست

  • ترکیبی در آزمایشگاه مینیاپولیس کشف شده که از عصاره روغن جعفری ساخته شده است. این ترکیب که Myristicin نام دارد دارای خاصیت ضد سرطانی است. جعفری دارای مقادیری اسید فولیک است از این رو برای تقسیم به موقع و مناسب سلول ها، پیشگیری از سرطان روده و سرطان دهانه رحم بسیار موثر است.
  • جعفری معجزه ای در زیبایی و شادابی پوست
  • تاثیرات معجزه آسای جعفری در رفع لک و جوش صورت
  • با جوشاندن مقداری جعفری در نیم لیتر آب به مدت ۵ دقیقه و شست و شو دادن پوست خود در دو نوبت صبح و شب پس از گذشت یک هفته، پوست شما روشن خواهد شد.
  • برای برطرف کردن لک ها و جوش های پوست خود، کافی ست جعفری را دم کنید و روی پوست خود قرار دهید.

جعفری و پوست شاداب

یک دسته جعفری را در ۱ لیتر آب بجوشانید، آب جعفری را با آب ترکیب کنید و به مدت یک هفته صورتتان را با آن بشویید. پس از مدت کوتاهی مشاهده خواهید کرد که پوستی شاداب و شفاف به دست آورده اید.

جعفری و لوسیون پوست

جعفری دارای خاصیت ضدالتهابی است و بدین سبب برای پوست های حساس و خشک مناسب واقع می شود. در نتیجه لوسیون به دست آمده از جعفری، آلودگی های پوست شما را از میان می‎برد.

طرز تهیه لوسیون :

ابتدا یک فنجان آب را جوشانده و یک دسته سبزی جعفری به آن اضافه کنید. سپس حرارت را کم کرده و ۱۵ دقیقه زمان بدهید تا بجوشد. حالا محلول را صاف کنید و در ظرفی شیشه ای درون یخچال نگهداری نمایید. شما می توانید روزانه صبح و شب از این لوسیون استفاده کنید.

سبزی جعفری
سبزي جعفري

خواص و فواید جعفری

  • جعفری در رفع ناراحتی های ریوی تاثیر زیادی دارد.
  • برای کنترل و پایین آوردن تب مفید است.
  • جعفری خاصیت بادشکن، صفرابر، اشتهاآور دارد، هاضم و تقویت کننده معده است.
  • برای درمان بیماری گواتر، پروستات و یرقان مفید است.
  • مرهم جعفری گزیدگی زنبور را التیام می بخشد.
  • برای برطرف شدن بوی بد دهان، چند برگ جعفری را یک ربع بجویید و بعد از آن یک عدد سیب میل کنید.
  • سوپ جعفری برای درمان سرخک مخصوصا در کودکان مفید است.
  • برای کسانی که ضعف بینایی دارند و یا به شب کوری مبتلا هستند مصرف جعفری بسیار کارساز خواهد بود.
  • خوردن جعفری به صورت خام به همراه غذا یا به صورت دم کرده روزانه ۳ فنجان، برای درمان بیماری های کبد و طحال مفید است.
  • در سبزی خوردن از جعفری استفاده کنید زیرا موجب آرامش اعصاب می شود.
  • مصرف جعفری همراه با غذا جذب آهن غذا را بالا می برد. لذا برای افرادی که کم خونی دارند مفید است.
  • برگ های جعفری تصفیه کننده خون است سلول های مرده را شستشو داده و سلولی جدید به وجود می آورد.
  • استفاده از جوشانده ریشه جعفری هر ۵ ساعت یک لیوان، برای درمان باد مفاصل موثر است.
  • ترکیب جعفری خرد شده با شیر و مصرف آن به صورت ناشتا برای تسکین بیماری آسم مفید است.
  • مصرف روزانه جعفری موجب می شود فرزاندانی بلند قد داشته باشید. همچنین برای نوجوانان هم مفید است زیرا کمک می کند تا قد بکشند.
  •  مصرف روزانه جعفری برای درمان بیماری برص نیز بسیار مفید است.

نظر دهید

X